Żywność podrabiana przez mafię przynosi straty liczone w dziesiątkach miliardów euro

fot. zdjęcie podglądowe, pixabay
0 1 909

Włoska organizacja rolnicza Coldiretti we współpracy m.in. z Instytutem Badań Politycznych, Ekonomicznych i Społecznych opublikowała agro-mafijny raport dotyczący fałszowania żywności przez organizacje przestępcze.

Według przeprowadzonych badań przez specjalne służby, w 2018 roku o 58% wzrosła wykrywalność przestępstw fałszowania żywności.

Jak informuje raport, podrabiany jest niemalże każdy możliwy produkt m.in. sztucznie wybielane sery mozzarella, chemicznie odświeżane ryby czy nawet miód. Jednak najczęściej fałszowana żywność to wino,oliwa, mięso, pomidory i cukier.

W samym 2018 roku skonfiskowano 17,6 tony produktów o wartości około 34 mln euro. Przeprowadzonych zostało także 561 operacji przeciwko fałszerzom żywności, z których część wykraczała poza tereny Włoch.

Obecność trzech największych włoskich organizacji przestępczych – Cosa Nostry, Camorry i 'Ndranghety doprowadziła do nielegalnego rekrutowania pracowników. Zostają nimi najczęściej imigranci, zatrudnieni przez mafię głównie na południu kraju.

Szacuje się, że rocznie mafia wprowadza do obrotu podrobioną żywność o wartości 24 miliardów euro.

Problem fałszowanych produktów spożywczych osiągnął tak wysoki poziom, że 17 procent Włochów padło ofiarą oszustów podczas robienia zakupów czy odwiedzając lokale gastronomiczne.

Nieoryginalne produkty można spotkać wszędzie, przykładowo w restauracjach zamiast oliwy z pierwszego tłoczenia podawany jest barwiony olej. Zamiast trufli można natrafić na chińskie wyroby.

Mafia prowadzi też nielegalny ubój bez nadzoru sanitarnego.

źródło: wiadomoscihandlowe.pl, xinhuanet.com

Zostaw odpowiedź